Helgoland a Düne – fotografický ráj v Severním moři, květen 2022

Termín: 19.-23.5.2022

Malebné ostrovy Helgoland a Düne schované v nespoutaném Severním moři nedaleko od německé pevniny skrývají nečekané fotografické možnosti. Nejen, že se jedná o nejbližší místo s přirozeným výskytem dvou druhů tuleňů, ale hnízdí tu přirozeně bohatá a různorodá paleta ptačích druhů, jejich krása a schopnosti udivují odbornou i laickou veřejnost. Vydejte se s námi na unikátní dobrodružné fotografické putování do nedaleké exotiky. Cestou na ostrovy strávíme skoro tři hodiny na lodi. Během dvou a půl dne se budeme věnovat hlavně fotografování tuleňů obecných a kuželozubých. Z ptáků se můžete těšit na několik druhů racků, elegantní tereje bílé, na plážích pravděpodobně potkáme jespáky písečné a ústřičníky velké a rozbouřených vlnách se budou houpat kajky mořské.

Do německého přístavu Cuxhaven se dopravíme naší devítimístnou dodávkou/autobusem, kterou odstavíme na parkovišti v přístavu. K plavbě na ostrovy využijeme pravidelnou lodní linku. Ubytováni budeme v turistickém kempu na ostrově Düne. Vařit si budeme sami z koupených nebo dovezených zásob.

Předběžný program:

1. den: Pozdě odpoledne nebo večer odjezd z Prahy a Ústí nad Labem do německého přístavu Cuxhaven.

2. den: Ráno nalodění na loď a plavba na ostrov Düne. Postavení stanů, krátký workshop věnovaný fotografické technice, rady a tipy na fotografování tuleňů a mořských ptáků. Společná prohlídka ostrova a první fotografování tuleňů. Večer si vychutnáme zapadajícím sluncem ozářenou pláž a přítomnost tuleňů na ostrově Düne.

3. den: Dopoledne přejezd malou lodí na ostrov Helgoland. Celý den toulání a fotografování na ostrově Helgoland . Naším cílem bude hlavně pozorování terejů bílých, alek, alkounů, racků, ale také místní svérázné architektury a pozůstatků po cvičném britském bombardování. Návrat na ostrov Düne podle aktuálního jízdního řádu lodí se západem slunce.

4. den: Ranní fotografování tuleňů. Možnost dřívější plavby na ostrov Helgoland. Odpoledne nalodění na trajekt a plavba na pevninu. Zahájení nočního přejezdu domů.

5. den: Brzy nad ránem návrat domů.

Ubytování

Stravování

Vařit si budeme sami. Třeba vařič a vlastní dovezené nebo na místě koupené jídlo.

Cena

Předběžná cena – měla by být v intervalu 12-14 000 – záleží na počtu přihlášených a dopravě

Pozn.: cena je kalkulována/odhadována na velký autobus. Přesněji to umíme specifikovat podle počtu studentů a zvoleného způsobu dopravy (velký/malý bus, dodávka …)

Cena zahrnuje: autobusový transfer, zpáteční lodní lístek na Helgoland, loď na Dune, 2x ubytování v kempu, pojištění CK proti úpadku, průvodce - lektor

Cena nezahrnuje: stravování, cestovní pojištění, vstupné mimo program

Ubytování je ve vlastních stanech