Expedice Vinice, 4. - 6. září 2019

Hodnotící zpráva

Tento podzimní víkend jsme se konečně dočkali a vyrazili jsme sklidit plody vinné révy na vinice v Ivani pod Pálavskými kopci. Po pátečním krásném přivítání od rodiny Stehlíků jsme pod silně podmračenou oblohou vyrazili vstříc vinícím. Vybaveni rukavicemi a ostrými nůžkami jsme začali pilně stříhat vinné hrozny odrůdy červený tramín.

Bohužel brzy přišel velmi silný déšť, který nám práci podstatně ztížil. Účastníci se nicméně nevzdali a alespoň dosbírali zadanou odrůdu až do plánovaného konce. Další naplánované odrůdy jsme pak již nesbírali, místo toho jsme absolvovali rozšířený program ve zpracovně vína. Pan Ing. Hynek Holánek nám kompletně popsal a představil všechny výrobní procesy, které je nutné znát od sebrání hroznů na vinici až po konečný produkt v podobě nalahvovaného finálního vzorku.

Viděli jsme jak odkalovací tanky, tak nový vinný kalolis a také jsme kompletně prolezli veškerá patra sklepení se staletými dubovými sudy, kde vyrobené víno leží a zraje. Bonbonkem na konec bylo předvedení nového stroje – sběrače hroznů, který postupně nahradí lidskou sílu a nynější způsob ručního sbírání hroznů bude již jen jako retro vzpomínka.

Následovala přednáška o výrobě burčáku i výrobě klasických vín. Studenti se také dozvěděli kompletní postupy na dělení vín do různých kategorií, jak vypadá přesný degustační postup atd. Skoro 3h přednáška byla plná zajímavých informací a panu Holánkovi patří velký dík za to, že si nás opět po roce pustil do svých vinic a nebál se, že mu je zničíme

Všichni účastníci si zaslouží velkou pochvalu za to, že v nepříznivém počasí velmi aktivně pracovali a dokázali, že i když počasí vyjimečně nepřeje, biologie v praxi se nevzdává a nejsme z cukru